Als zelfstandig ondernemer kan het afsluiten van een hypotheek een uitdaging zijn. Banken zijn voorzichtiger als het gaat om het lenen van geld aan zelfstandigen, omdat hun inkomen minder voorspelbaar is dan dat van iemand in loondienst. Toch is het nog steeds mogelijk om een hypotheek te krijgen als zelfstandig ondernemer. Nu vraag je je vast af, welke stappen moet je nemen om een hypotheek af te sluiten als zelfstandig ondernemer? Een hypotheekadviseur als Univé helpt jou!

Voorbereiding en inzicht in je financiële situatie

Voordat je begint met het aanvragen van een hypotheek, moet je ervoor zorgen dat je persoonlijke en zakelijke financiën op orde zijn. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je inkomsten en uitgaven, je zakelijke resultaten en je persoonlijke kredietgeschiedenis. Als je nog geen jaarrekening hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk op te stellen. Dit is een overzicht van de financiële resultaten van je onderneming over het afgelopen jaar waar banken vaak om vragen. Het verzamelen van deze gegevens is cruciaal om een hypotheek te kunnen krijgen. Je moet kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen betalen. Als zelfstandig ondernemer heb je vaak te maken met schommelende inkomsten, hierdoor is het lastiger om een duidelijke lijst te maken van de inkomsten. In dat geval kun je het beste de hulp inschakelen van een adviseur bij Univé. Deze kan je helpen bij het opstellen hiervan!

Hypotheekverstrekker zoeken en de aanvraag indienen

Er zijn diverse hypotheekverstrekkers die hypotheken aanbieden voor zelfstandig ondernemers. Je kunt op internet op zoek gaan naar aanbieders of advies inwinnen bij een hypotheekadviseur. Als je een geschikte hypotheekverstrekker hebt gevonden, maak je een afspraak om je financiële situatie en de mogelijkheden te bespreken. Is de situatie besproken en ben je tevreden met het aanbod? Je kunt de hypotheek aanvraag indienen bij de betreffende hypotheekverstrekker! Lever alle benodigde documenten aan en wacht op de beoordeling. Dit kan enige tijd duren, maar als alles in orde is bevonden, wordt de hypotheek geaccepteerd. Na het accepteren van de hypotheek kun je naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen en is de laatste stap alleen nog de overdracht van de woning!

Wat als de hypotheek niet wordt geaccepteerd?

Als de hypotheek niet wordt geaccepteerd, is het van belang dat je begrijpt waarom dit is gebeurd. De bank of hypotheekverstrekker zal je hierover informeren en vaak ook aangeven welke documenten of informatie niet voldoende waren om de hypotheek te kunnen goedkeuren. Je kunt dan overwegen om de situatie te verbeteren voordat je opnieuw een hypotheek aanvraagt.